Spel in de rekenles ‘MEP’
MEP is een schitterend kaartspel voor de onderbouw van de basisschool, mooi in al zijn eenvoud. En… ontworpen en gemaakt door leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van een basisschool. MEP is het winnende spel van de eerste Rekenspelwedstrijd in Nederland.
Lees hier wat Juf Janneke van MEP vindt.
MEP
Verkoopprijs 12,95
Doelgroep: Groep 1, 2 en 3
Aantal spelers: 2 – 6
Duur 15 minuten
![]() | ![]() |
Spelregels
MEP bestaat uit een 12-kantige dobbelsteen met de getallen 1 t/m 12 erop. Verder zijn er 108 speelkaarten: 9 sets van 12 kaarten. op deze sets met speelkaarten staan hoeveelheden en aantallen afgebeeld van 1 t/m 12.
Voordat de spelers beginnen kiezen ze vier sets kaarten. Deze schudden ze en leggen ze op een stapel met de afbeeldingen naar beneden. Vervolgens draaien ze vijf kaarten open en leggen die naast elkaar op tafel. De jongste speler begint. Hij gooit met de 12 kantige dobbelsteen. Alle spelers proberen nu tegelijkertijd zo snel mogelijk een kaart te vinden met een afbeelding die precies het gegooide getal laat zien. Wie als eerste deze kaart ziet, slaat met zijn hand op deze kaart en roept “MEP”.
- Is het antwoord goed, dan mag de speler deze kaart houden.
- Is de kaart niet goed, dan mogen de andere spelers doorzoeken. De speler die de fout maakte, doet deze beurt verder even niet meer mee.
Er kunnen natuurlijk ook twee kaarten met de juiste afbeelding liggen. Dan mogen de spelers op de beide kaarten slaan. Voordat de spelers doorgaan, zorgen ze ervoor dat er altijd weer minstens vijf kaarten open op tafel liggen.
Het kan ook zijn dat er geen enkele kaart op tafel ligt met de juiste afbeelding. In dat geval draaien de spelers nog een extra kaart om van de stapel. Nog niet? Niemand slaat? Dan draaien ze weer een kaart erbij. Tot er een kaart goed is. Nu mogen alle kaarten blijven liggen. De volgende speler is aan de beurt. Zo gaan de spelers door totdat alle kaarten van de stapel op zijn. Ze spelen daarna nog één beurt. Dan is het spel afgelopen.
De speler die dan de meeste kaarten heeft is winnaar!
Lees hier het artikel over MEP in de ‘Volgens Bartjens‘
Bekijk hier hoe MEP is ontstaan!